ترکيه که روزگاري از همپيمانان نزديک سوريه بود، در جريان ناآرامي هاي اخير به يکي از مخالفين سرسخت بشار اسد تبديل شده و همين موضوع باعث شده تا کشورهاي غربي به خصوص آمريکا تلاشهاي مشترکي را با رهبران اين کشور براي برکناري رئيس جمهوري سوريه انجام دهند.
باراک اوباما رييس جمهور آمريکا در ماههاي اخير گفتگوهاي تلفني بسياري را با رجب طيب اردوغان نخست وزير ترکيه در خصوص هماهنگ ساختن تلاشها در سوريه انجام داده است.
به نوشته حريت، در بيانيه صادر شده از سوي کاخ سفيد بر اين امر تاکيد شده است که اين تلاشها شامل خروج بشار اسد از قدرت و پاسخ به درخواستهاي معترضين بوده است.
در اين بيانيه همچنين به اين موضوع اشاره شده است که ترکيه و آمريکا همچنان تماسهاي خود را در خصوص تحولات سوريه با يکديگر حفظ خواهند کرد و همکاريهاي خود را براي انتقال قدرت در سوريه ادامه مي دهند.

از سوي ديگر سرنگوني يک جنگنده ارتش ترکيه توسط سوريه در ماههاي اخير باعث شده تا روابط آنکارا-دمشق متشنج شود و قدرتهاي غربي در ادامه تلاشهاي خود براي دامن زدن به تنش ها در منطقه از اين موضوع سوء استفاده کنند.
مقامات ارشد ترکيه در اين مدت در ديدار با مقامات غربي اظهارات تندي را عليه دولت بشار اسد بيان کردند که نمونه آن اظهارات اخير"رجب طيب اردوغان" در يک کنفرانس خبري مشترک با "ديويد کامرون" نخست وزير انگليس در لندن بود.
به نوشته تودي زمان، اردوغان در اين ديدار ادعا کرد: جامعه بين المللي بايد براي مقابله با ارتش بشار اسد رئيس جمهوري سوريه در نزديکي شهر حلب و تهديدات دولت براي استفاده از تسليحات شيميايي آماده باشد.
نخست وزير ترکيه در اين ديدار گفت: نمي توانيم تنها نظاره گر خشونت ها در سوريه باشيم و شوراي امنيت سازمان ملل متحد، سازمان همکاري اسلامي و اتحاديه عرب بايد قدمهاي هماهنگي را در سوريه بردارند.
پايگاه اينترنتي الجزيره، در همين حال به ادامه دخالت هاي مشترک آمريکا و ترکيه در سوريه مي پردازد و مي نويسد: پس از تحريم کمپاني نفتي "سيترول" سوريه، "هيلاري کلينتون" وزير خارجه آمريکا امروز شنبه براي گفتگو درباره اوضاع سوريه و درگيريها در شهر حلب، با مقامات ترکيه ديدار مي کند.
مقامات آمريکايي اعلام کردند که کلينتون امروز شنبه وارد استانبول شد و قرار است که با رئيس جمهوري، نخست وزير و وزير خارجه ترکيه درباره استراتژي سه جانبه در سوريه گفتگو کند.
اين مقام آمريکايي که خواست نامش فاش نشود، گفت: در اولين بخش مذاکرات درباره حمايت غرب از مخالفين، در دومين بخش درباره افزايش فشار بر دولت بشار اسد و در سومين بخش درباره طرح روز شمار انتقال قدرت در سوريه گفتگو مي شود.

به نوشته الجزيره، پيش بيني مي شود که کلينتون در سفر به کلينتون از کمک 5.5 ميليون دلاري به آوارگان سوري خبر دهد.
بر اساس آخرين خبرها هم اکنون بيش از 50 هزار آواره در اردوگاههاي ترکيه در مرز با سوريه زندگي مي کنند.
در همين حال سازمان ملل روز گذشته اعلام کرد که بيش از شش هزار فرد آواره از شهر حلب و روستاهاي اطراف اين هفته وارد ترکيه مي شوند.
آنتي وار نيز در مطلبي مي نويسد: کلينتون پس از پايان تور آفريقايي خود قرار است که امروز شنبه با مقامات ارشد ترکيه درباره تحميل يک دولت جديد در سوريه پس از پايان جنگ داخلي در اين کشور گفتگو کند.
اين پايگاه اينترنتي-تحليلي در اين گزارش تحت عنوان "نقشه آمريکا و ترکيه براي دوران پس از اسد در سوريه" با اشاره به به دخالت هاي آنکارا-واشنگتن در امور داخلي سوريه با وجود هشدار مقامات چيني و روسي مي نويسد: در مذاکرات امروز به حمايت آمريکا از مخالفين پرداخته مي شود.
وجود تفرقه در اپوزيسيون شايد بزرگترين دليل براي حضور بشار اسد بر مسند قدرت در سوريه است و کلينتون در سفربه استانبول بر نياز فوري براي تشکيل جبهه اي مشترک در قبال سوريه تاکيد مي کند.  |
کريستين ساينس مانيتور |
به نوشته آنتي وار، آمريکا قول داده است تا از گروههاي خاص در سوريه که حامي غرب بوده استفاده کرده و با تداوم مداخله جويي در اين کشور مهره هاي خود را در سوريه بر مسند قدرت بنشاند.
اين پايگاه اينترنتي-تحليلي در ادامه اين مطلب مي نويسد: با وجود پيش بيني جوامع غربي براي کنترل سوريه به دست مخالفين، به نظر نمي رسد که افراد مسلح در آستانه تصرف شهرهاي مهم باشند.
به نوشته آنتي وار، ممکن است در مذاکرات امروز استانبول به کمک هاي بشردوستانه و تلاش سازمان ملل براي ايجاد منطقه اي در شمال سوريه براي حفاظت از غيرنظاميان اشاره شود.
همچنين تاکيد آمريکا براي ايجاد يک پايگاه عمليات شورشيان که در تضاد با تلاش سازمان ملل براي ايجاد يک منطقه بشردوستانه است، به احتمال زياد به يک موضوع پيچيده در مذاکرات امروز تبديل خواهد شد.
روزنامه کريستين ساينس مانيتور نيز در گزارشي نوشت: کلينتون هنگام ديدار با شخصيت هاي مخالف سوريه در ترکيه بايد بر تشکيل جبهه اي متحد و مخالف بشار اسد پافشاري کند.
به نوشته اين روزنامه آمريکايي، وجود تفرقه در اپوزيسيون شايد بزرگترين دليل براي حضور بشار اسد بر مسند قدرت در سوريه است و کلينتون در اين سفر بر نياز فوري براي تشکيل جبهه اي مشترک در قبال سوريه تاکيد مي کند.
روزنامه جروزالم پست نيز در گزارشي با اشاره به سفر کلينتون به ترکيه در پي تحريم شرکت سيترول مي نويسد: کلينتون با مقامات ارشد ترکيه و مخالفين سوريه درباره بحران در اين کشور گفتگو مي کند.
اين روزنامه چاپ سرزمين هاي اشغالي ادعا کرد که رشد مخالفين به عنوان نشانه اي از حکومت فاسد بشار اسد است که بايد هر چه سريعتر به آن پايان داد.
روزنامه آمريکايي واشنگتن پست نيز اعلام کرد که آمريکا آماده اعمال تحريم هاي جديد عليه سوريه همزمان با سفر کلينتون به ترکيه براي گفتگو درباره آينده اين کشور پس از دوران بشار اسد است.